Skip to main content

Razbolje se sultan tekst sevdalinke govori o tome ko je bio Sulejman I.

razbolje se sultan tekst pjesme posvećen sulejmanu i
Razbolje se sultan tekst pjesme posvećen Sulejmanu I

Osmanski sultan zapadu poznat kao Sulejman Veličanstveni. U Turskoj poznat kao Sulejman Zakonodavac.Rodio se vjerovatno 1494 godine, u gradu Trabzonu,na sjeveroistoku današnje Turske.

Njegova majka bila je kršćanska robinja iz Grčke,a otac sultan Selim I. Sulejman se divio Aleksandru Velikom i, slijedeći svog idola, namjeravao je pokoriti čitav svijet. Udvostručio je površinu Osmanskog Carstva

Dovršio je osvajanje Srbije, zauzeo je otok Rodos, veliki dio Ugarske i Jemena, Iran, Moldaviju, Azerbejdžan, Libiju, Tunis, Alžir te proširio posjede u Iraku. Kako bi se učinkovitije borio protiv Habzburgovaca, sklopio je savez s Francuzima te im davao trgovačke i diplomatske povlastice.

U povijesti svoga naroda Sulejman je zapamćen kao mudri vladar i veliki graditelj koji je podigao mnogo džamija, medresa, biblioteka, zgrada za socijalno ugrožene i mostova.

Sulejman Veličanstveni, odnosno Sulejman Zakonodavac

Sulejman I. bio je iznimno dobro obrazovan i svjestan da je zakonodavstvo komplicirano i loše.U Carstvu su postojale dvije vrste zakona. Šerijatski ili Sveti zakon nije se smio mijenjati. Međutim, u sultanovoj nadležnosti bili su zakoni poznati kao k a n u n i.

To su krivični, porezni i zemljišni zakon, a nisu se temeljili na šerijatu. Sulejman I sakupio je sve kanune svih prijašnjih sultana i stvorio jedan, pojednostavljeni zakonik Kanun-i Osmani, koji će biti na snazi više od 300 godina.

Kršćanskoj raji smanjio je tolika davanja,da su im uvjeti života bili bolji u Osmanskom Carstvu, što je mnoge navelo na migraciju na Istok. Smanjio je broj presuda s kaznom smrti i odsjecanja udova.

Carstvo je steklo veliku prednost ispred europskih zemalja u obrazovanju nakon što je uveo besplatno školovanje za dječake.

Obrazovni centri bili su u sklopu džamija,a uz njih su se često nalazile knjižnice, bunari, javne kuhinje i bolnice dostupne svim građanima. Kulturni napredak bio je tako snažan da se razdoblje Sulejmanove vlasti naziva zlatnim dobom.

Osnovane su stotine umjetničkih društava pod nazivom Zajednica talentiranih, a pristupili su mnogi umjetnici i obrtnici iz svih osvojenih zemalja.

Redovite honorare je isplaćivao sam sultan

Sulejman I. bio je dobar pjesnik,a pisao je pod pseudonimom Muhibbi (Ljubavnik). Neki Sulejmanovi stihovi postali su česte turske uzrečice.

razbolje se sultan tekst
Razbolje se sultan tekst pjesme posvećene najvećem sultanu svih vremena

Vjerovatno je imao tri supruge i ukupno 11 djece. Oženio je konkubinu Hurrem (u Europi prozvanu Roxelana), dozvolio joj je da do kraja života živi na dvoru i time prekršio tradiciju Osmanskog Carstva.

Razbolje se sultan tekst pjesme posvećene Sulejmanu. Ko je napisao ovu poznatu sevdalinku ne zna se pouzdano ali se pjeva već stotinama u Bosni i Hercegovini i šire.

Razbolje se sultan tekst pjesme

Razbolje se sultan Sulejmane aman
aman padišah
sedmog dana šehri Ramazana aman
aman Ramazana.

Pitao ga sine Ibrahime aman
aman Ibrahime
o moj babo sultan Sulejmane aman
aman Sulejmane.

Je l’ ti žao babo umrijeti aman
aman umrijeti
je l’ ti žao carstva i Stambola aman
aman i Stambola.

Odgovara sultan Sulejmane aman
aman padisa
o moj mladi sine Ibrahime aman
aman Ibrahime.

Nije meni žao umrijeti aman
aman umrijeti
nit’ mi žao carstva ni Stambola aman
aman ni Stambola.

Već mi žao saraj Bosnu ostaviti
Bosnu ostaviti.

Poslušajte izvedbu ove lijepe sevdalinke , u izvedbi mladog sevdahlije Haruna Mehmedagića u emisiji Zapjevajmo sevdalinke na Sevdah TV. A pogledajte i Sevdalinke spisak najljepših sevdalinki koji redovno dopunjujemo.

Naravno, otvoreni smo za sve sugestije i nadamo se da ćete nam poslati svoje sugestije koje ćemo rado prihvatiti i uvrstiti u redovno emitovanje na Sevdah Televiziji, jedinom TV kanalu posvećenom sevdalinkama.

Pretplatite se na Sevdah TV youtube kanal i uživajte u sevdalinkama 24 sata dnevno.