Skip to main content

Da li ste zainteresirani za poslovanje u Kini, ili možda želite uvesti određenu robu iz Kine onda ste na pravom mjestu.

Danas sve više i više proizvoda u svakodnevnom životu su porijeklom iz Kine i to su veoma kvalitetni i izdržljivi proizvodi. Zbog toga danas ćemo govoriti o tome kako uvesti robu iz Kine.

Također ovi proizvodi su znatno jeftiniji od recimo klasičnih velikih brendova, te je ovo još jedan od razloga zašto su oni toliko popularni. Sve više tih istih kompanija sele svoje sjedište u Kinu kako bi tamo bio centar njihove proizvodnje. Kompanije kao što su Apple, Microsoft, Oracle, Google, Nokia, HP svoje proizvode sklapaju u Kini.

kako uvesti robu iz kine

U širokoj tržišnoj industriji, poput one u Kini, uvijek će biti puno izbora proizvoda koji će se odabrati između kompanije koja specijalizira uvoz. Međutim vi se ne smijete nikako zaputiti u poslovanje bez da znate osnove koje se tiču uvoza robe iz Kine. Još jednu stvar koju bi trebali da znate prije samog početka poslovanja je ta da uvoz robe iz Kine funkcioniše isto bez obzira na zemlju u kojoj se nalazili. Dakle, možete biti u Francuskoj, Rusiji, SAD, Brazilu i pravila za sve ove države su jednaka.

Četiri koraka do uspjeha

Ako se uspješno želite baviti uvozom robe iz Kine potrebno je da naučite ova četiri koraka:

1.         Pronađite proizvod koji se traži

Prije nego što započnete cijeli proces uvoza robe iz Kine potrebno je da pronađete proizvod koji se traži. Jednostavno je odabrati bilo koji proizvod i naručiti ga, međutim poenta poslovanja i uvoza robe iz Kine je da pronađete proizvod koji ćete moći jednostavno i brzo da prodate. Nije produktivno da kod sebe imate proizvod koji je star recimo par mjeseci, što je proizvod stariji to su sve manje šanse da ćete ga prodati i samim tim ostvariti zaradu.

2.         Pronađite dobrog dobavljača

Nije samo dovoljno da kupite proizvod od bilo koga potrebno je da ostvarite dobar odnos s dobavljačem. Na ovaj način dajete sebi veću šansu da dobijete popust recimo na količinu ili će se možda vaš paket ekstra paziti prilikom transporta. Postoji mnogo benefita koje možete dobiti samo s činjenicom što imate dobar odnos s dobavljačem.

kako uvesti robu iz kine

Također s dobrim odnosom vi sebi garantujete da je proizvod koji vam dobavljač šalje dobar i kvalitetan, te da nije u pitanju prevara.

3.         Edukujte se o trgovinskim zakonima i odredbama između Kine i vaše zemlje

Vrlo značajan aspekt koji nikada ne smijete uzeti zdravo za gotovo kada je u pitanju uvoz iz Kine jesu trgovinski termini ili zakoni koji uključuju dvije zemlje. S obzirom na činjenicu da u različitim zemljama postoje različita pravila i propisi na vama je da se dobro upoznate s ovim pravilima.

Prije nego što započnete s naručivanjem proizvoda za uvoz, prvo morate znati uvjete otpreme kako biste izbjegli moguće sukobe, poput carine, carinskog ureda ili kršenja posebnih zakona. Iako se radi o velikom poslu, to se lako može provesti savjetovanjem s kompanijom koja je specijalizirana za upravljanje uvozom. Ne samo da će vam dati potrebne podatke koje trebate znati o uvoznim zakonima, već će i pregovarati u vaše ime.

4.         Unajmite agenciju za nabavku iz Kine

Ovo je možda i najbitnija odluka u cijelom procesu uvoza robe iz Kine. Ako unajmite agenciju koja će odraditi posao kako treba vi sebi garantujete uspjeh. Uvoz je veoma komplikovan proces i teško je da vi kao potpuni laik za par dana znate sve što se može znati o proces uvoza robe iz Kine. Stoga vam je potrebna agencija odnosno treće lice koje će za vas pregovarati, riješiti papirologiju i generalno učiniti cijeli proces uvoza robe jednostavnim.