Skip to main content

Za mnoge školarce ruksaci su neizostavan dodatak

Pronaći idealan ruksak za vašeg školarca može biti stresno. Da li je dovoljno idržljiv, udoban i lagan pitanja su koja nam prolaze kroz glavu. Zbog toga savjeti koje smo vam pripremili olakšati će vam potragu za idealnim ruksakom.

Na tržištu postoji raznolika ponuda, od manjih torbi koje možete nositi i izvan školskog dvorišta do velikih ruksaka sa svim omiljenim animiranim likovima.

Prije nego što krenete u potragu za školskim torbama odredite budžet. Ukoliko želite  pronaći izdržljivu torbu za vašeg školarca onda morate izdvojiti nešto više novca.

Ruksaci znatno utiču na razvoj leđa i pravilno držanje. Zbog toga je od izuzetne važnosti pronaći školsku torbu koja je anatomski ispravna.

kako izabrati idealan ruksak
Neizostavan školski dodatak – ruksak

Odgovarajuća veličina ruksaka

Školske torbe koje nisu odgovarajuće veličine ili neispravno nošenje mogu uzrokovati bol u leđima kod djece.  Prilikom kupovine posebno obratite pažnju na veličinu i kako pristaje vašem mališanu.

Širina ruksaka trebala bi biti razmjerno proporcionalna širini osobe. Na primjer, malo dijete ne bi se trebalo odlučiti za ruksak veličine odrasle osobe. Nadalje, visina trebala bi se protezati od otprilike dva centimetra do struka ili tek malo iznad struka.

Poželjno jeda potražite široke naramenice s podstavkom za ramena, kako bi se pružila veća udobnost i zaštitila ramena od prekomjernog pritiska. Važno je da se koriste obe trake kako bi se težina ruksaka ravnomjerno rasporedila. Korištenje samo jednog remena dodaje dodatnu težinu i pritisak jednom ramenu.

Ispunjene naramenice su neophodne za ugodno i pravilno nošenje ruksaka. Također, mogu posebno poslužiti svim školarcima koji imaju duže rute puta od kuće do škole.

Ako želite bolju potporu onda potražite torbe sa dodatnim naramenicama koje su namijenjene za struk. Ruksaci sa naramenicama za struk učinkovito djeluju za ublažavanje težine koja utiče na bol u leđima.

Potražite ruksake sa dodatnim džepovima

Ruksaci sa dodatnim džepovima ili razdjelnicima su odlični za svakog školarca. Mogu savršeno poslužiti za bolju organizaciju ali prvenstveno za ravnomjernu raspodjelu težine.

Preporučuje se da teže stvari treba staviti bliže leđima osobe, a lakši predmeti mogu biti dalje.Uz to dodatni džepovi omogućuju i više prostora za stvari. Tako će vaše dijete moći nositi sve potrebne stvari.

Prilikom kupovine obratite pažnju na karakteristike koje su funkcionalne poput posebnih mrežastih dijelova namijenjenih za boce.  Obratite pažnju da vaš ruksak ima kopču koja služi za sigrunije zatvaranje.

Mnogi preporučuju da potražite školske torbe sa rajsferšlusom koji je čvrst ali lagan za korištenje. Sve navedene stvari možda djeluju kao nebitna stavka, ali sve zajedno čine idealanu školsku torbu.

Težina ruksaka

kako izabrati idealan ruksak
Prilikom kupovine obratite pažnju na težinu ruksaka.

Teške školske torbe su već dobro poznati problem svakog roditelja.

Neadekvatno raspoređen raspored predmeta za jedan dan dovelo je do izuzetno teških ruksaka.

Standardno pravilo je da dijete ne smije nositi ruksak koji prelazi 10% -15% njegove tjelesne težine.

Za vrijeme kupovine imajte na umu ovo pravilo jer uz teške knjige ne želite kupiti i težak ruksak koji prelazi djetetovu težinu.

Zajednička odluka

Za mnogu djecu ruksak nije samo torba za školu već dio njih preko kojeg ispljavaju dio ličnosti.

Prilikom kupovine nove školske torbe ne zaboravite da uključite i budućeg školarca. Nemojte im uskratitit da preko torbe izraze svoju osobnost i individualni still.

Ipak će budući školarac više koristiti ruksak, pa je poželjno da i vaše dijete bira zajedno sa vama. Naravno, vjerovatno prilikom kupovine vaše dijete će htjeti ruksak koji se čini neizdržljiv ali je privlačan zbog slike njihovog omiljenog lika iz crtića.

Tada pokušajte pronaći aleternativno rješenje. Pokušajte pronai anatomski ispravne ruksake online ili u sličnim bojama i ukrasite ga. Možete dodati šarene privjeske sa slikama njihovog omiljenog animiranog lika.

Ne zaboravite da ruksaci u školskim danima postaju odraz liičnosti vašeg djeteta. Zbog toga pokušajte pronaći kompromis i pronađite ruksak koji će učiniti sretnim školarca ali i vas.

Sigurno da vi možete izabrati kvalitetniji ruksak, ali pokušajte da se nova torba sviđa vašem mališanu. Kako bi izabrali što idealniju i bolju školsku torbu zajednička odluka je najbolja opcija.