Skip to main content

Osobe koje puno putuju moraju sebi prilikom svakog putovanja postaviti pitanje koliko imaju povjerenja u svoj kofer. Možda za pojedine ljude ovo zvuči čudno ali kofer je esencijalan dio putovanja od kofera vam zavisi hoće li putovanje proći pozitivno ili negativno.

Stoga se postavlja pitanje kako izabrati idealan kofer. Nema ništa gore nego kada se odlučite da putujete i ne možete sve staviti u kofer ili nema dovoljno pregrada za manje predmete ili jednostavno kofer izgleda staro i nije toliko kvalitetan.

Putni koferi su veoma bitni i morate uračunati mnogo različitih faktora ako želite doći do idealnog kofera. Kako vi ne bi previše brinuli oko svih ovih detalja i pretraživali internet mi smo odlučili da sve stavimo na jedno mjesto.

Ono što trebate znati prilikom odabira kofera je da su četiri faktora od ključnog značaja, a to su: materijal kofera, veličina kofera, težina kofera i točkovi kofera.

Materijal kofera

Materijal kofera smo stavili na prvo mjesto zato što je on najbitniji element, veličina i težina kofera se mogu lako kasnije odrediti, ali materijal je naša početna tačka koja nam najviše znači. Da li želite da vaš kofer bude platneni ili plastično, možda želite da vaš kofer bude metalno ovo su glavne tri opcije koje morate dobro uzeti u obzir.

Platneni putni koferi su generalno dosta lakši i u ove kofere može da stane dosta više stvari, te oni imaju i dodatne vanjske džepove za odlaganje predmeta koji će vam možda trebati prije samog putovanja ili u toku putovanja. Kako ne bi konstantno otvarali kofer ovi džepovi su namijenjeni da vam pojedini predmeti budu dosta pristupačniji.

kako izabrati idealan kofer

Plastični koferi su dosta čvršći i s ovim koferima se lakše upravlja. Također ovi koferi su dosta sigurniji jer se teže može nešto iz ovih kofera ukrasti nego recimo iz platnenih kofera. Predmeti koji se nalaze u ovim koferima kao što su laptop ili kamera su dosta otporniji na udare. Naravno što dobijate na sigurnosti gubite na pristupačnosti i prostoru koji vam može koristiti da ponesete dvije ili tri dodatne stvari. Na vama je da donesete odluku šta vam je potrebnije.

Metalni koferi dijele mnogo toga s plastičnim koferima, njihova razlika je u tome što su jedni napravljeni od plastike, a drugi od metala.

Veličina kofera

Putni koferi se obično dijele u tri velike kategorije, a to su: veliki, srednji i mali. Ako idete na porodični godišnji odmor najviše će vam odgovarati veliki kofer, srednji kofer je idealan ako putujete sami ili s još jednom osobom a ostajete samo par dana, dok je najmanji kofer namijenjen da uvijek bude uz vas i da u njemu držite najvažnije stvari i ono što ćete najčešće koristiti dok putujete.

kako izabrati idealan kofer

Kada govorimo o porodici onda je idealno da imate sve tri vrste kofera kako bi se dobro mogli organizovati i kako gubljenje stvari ili nedostatak prostor ne bi bili problemi.

Težina kofera

Kao i kod veličine, težina kofera se dijeli u tri kategorije: veliki, srednji i mali. Veliki kofer ima 4, 70 kg naravno može imati više, srednji kofer obično ima 4 kg, a mali kofer do 3 kg.

Težina je jako bitna, naročito kod najveće dimenzije kofera. Kupci uglavnom obraćaju pažnju na veličinu i teže ka kupovini što većeg kofera, a zapravo veoma važan ograničavajući faktor su propisi aviokompanija gdje je maksimalna težina 23kg.

Na težinu utiče materijal od koga je kofer napravljen, tako da još jednom razmislite da li vam je potreban platneni ili plastični kofer.

Točkovi kofera

Obično se koferi prema točkovima dijele u dvije grupe, a to su: koferi s dva i koferi s četiri točka.

Koferi s četiri točka su dosta praktičniji jer se mogu lako rotirati u različitim pravcima. Ovo može biti spas za aerodrom koji je pun ljudi i morate lako zaobilaziti i provlačiti se kroz gužve. Mnogo su pokretljiviji nego koferi s dva točka i olakšavaju vam kretanje. Bitno je da točkići budu prevučeni silikonom, jer će se manje trošiti, kao i da budu dobro pričvršćeni za okvir kofera.

kako izabrati idealan kofer

Naravno koferi s dva točka imaju svoje prednosti kao što su lakše ih je gurati preko površine koja nije toliko ravna.

Ovo su četiri faktora na koja trebate obratiti pažnju i nadamo se da smo vam olakšali proces odabira idealnog kofera.