Skip to main content

Trudnoća je veoma kompleksan proces koji je veoma stresan i naporan za majku. Međutim ne mora tako biti što se bolje upoznamo sa samim konceptom i cijelim procesom trudnoće bolje ćemo naučiti kako da se žene nose s trudnoćom i kako da što više smanje neugodnosti prilikom trudnoće.

Mnogo je pitanja povezano s trudnoćom, a obično glavno je kada stomak počinje da raste kod trudnice. Ovo je samo jedno od pitanja koje se veže za trudnoću, a ima ih milion.

Svi znamo za konstante mučnine, promjene raspoloženja, a kasnije bol u leđima, manjak pokretljivosti. Sve su ovo elementi s kojima se žena mora suočiti u trudnoći. Ipak trudnoća je jedan plemenit, te nema niti jedne majke koja može reći da nije vrijedilo boriti se i patiti, jer se sve isplati kada se dijete rodi.

Kada stomak počinje s rastom

10 nedjelja trudnoće je vrijeme kada vaš stomak počinje da raste. Iako je on već malo počeo s rastom od 10 nedjelje trudnoće tačnije od 2 sedmice 3 mjeseca trudnoće on se znatno brže razvija. Sigurno se pitate zašto baš u ovoj sedmici stomak počinje s intenzivnijim rastom.

kada stomak počinje da raste kod trudnice
Kada stomak počinje da raste kod trudnice

Naime kod bebe u ovoj sedmici počinju da se formiraju kosti i hrskavica. Koljena i zglobovi sv više poprimaju oblik kakav imaju djeca kada se rode, dok laktovi i ruke u potpunosti su aktivne i funkcionišu pravilno.

Vaše dijete se dovoljno razvilo da bi izišlo iz embrionalnog perioda, te ulazi u fetalni period. Dužina bebe sada već iznosi između 2, 5 i 3 cm i teška je oko 4 grama. Fascinanatan je podatak da glava djeteta u ovom periodu obuhvata polovinu dužine tijela, a izbočina na čelu omogućava da se mozak razvija, te da svakih 60 sekundi kreira nevjerovatnih 250 000 moždanih ćelija. Zaista fascinantan proces koji nam mnogo toga može reći o tome koliko je zapravo ljudsko tijelo komplikovano i kompleksno.

Period intenzivnog rasta

Također u 10 nedjelji trudnoće kod vaše bebe organi nastavljaju da se formiraju i rastu. Većina vitalnih organa kao što su srce, mozak, pluća, bubrezi i jezra već rade kako treba, ali konstantno prate razvoj ostatka tijela, te se i oni sami razvijaju.

Nokti na nogama i rukama kao i kosa u ovom periodu već postaju vidljivi, a ispod zubnih desni razvijaju se pupoljci budućih 20 zuba.

kada stomak počinje da raste kod trudnice
Kada stomak počinje da raste kod trudnice

Sam prelazak bebe iz embrionalne u fetalnu fazu nosi sa sobom određene promjene u samom razvoju bebe. Spremite se da u par narednih sedmica beba intenzivno naraste, a samim tim i vaš stomak da se poveća. Sve više i više beba poprima ljudski oblik, te njeno lice u narednom periodu dobit će konture koje će je učiniti prepoznatljivom, samo tijelo će se sve više oblikovati s ostatkom kostiju i hrskavicom koja je počela da se razvija.

Pored razvijanja samog izgleda bebe unutrašnji organi se također razvijaju. Na primjer želudac vaše bebe već proizvodi probavne sokove, bubrezi veće količine urina, a ako je vaša beba dječak onda u ovoj fazi proizvodi se sve veća količina testosterona. Također u ovom periodu beba pravi prve značajnije pokrete. Ona aktivno guta amnionsku tečnost, te maše rukama i nogama, naravno ov su pokreti koje vi ne možete još osjetiti, ali znajte da vaša beba već u ovom periodu postaje aktivna.

Mnogo toga se još može reći o samoj trudnoći međutim to ćemo ostaviti za drugi dan. Danas smo se samo fokusirali na stomak i šta se sve to mora desiti da bi se stomak pokazao. Kao što smo vidjeli za samo tri mjeseca mnogo toga se promijenilo u vašem stomaku i vaša beba već postaje aktivna i pravi svoje prve pokrete.