Skip to main content

Amira Medunjanin ponovo u Srbiji.

Prvi nastupi Amire Medunjanin u Srbiji, od ispunjenog beogradskog Centra Sava u oktobru, biće održani u Kragujevcu i Vrnjačkoj Banji u skladu s uputstvima Kriznog štaba, uz ograničen broj od 500 sjedećih mjesta, uz nošenje maski i razmak od metar i po, kao i poštovanje drugih zdravstvenih mera, piše RTS.

amira medunjanin
Amira Medunjanin

Bosanska Bili Holidej, kako ju je nazvao novinar Gart Kartrajt, poređenje je koje govori kako je Amira pristupila sevdahu, pronašavši novi kontekst i formu unutar tradicije stare stotinama godina.

Amira je sevdah odvela tamo gdje nikada nije bio ranije, u moderno doba, u susret s džezom, čak u izlete u psihodeliju.

I to se čuje u sevdalinkama i drugim tradicionalizma s naših prostora kao što su Ah što ćemo ljubav kriti, Eleno Kerko, Pjevat ćemo što nam srce zna, Što te nema, Mito bekrijo, Moj dilbere, Ima dana ili čak Ako znaš bilo što Branimira Štulića, i svjedoče u međunarodnoj kritici odlično ocjenjeni albumi Rosa (2005), Amira Lajv (2009), Zumra (2010), Amulette (2011), Silk and Stone (2014), Damar (2016) i Ascending (2018).

Amira je nedavno objavila album For Him and Her (2020), za koji je snimila pjesme koje su izvodili legendarni pjevači narodne muzike Toma Zdravković i Silvana Armenulić.

„Istinska emocija će uvijek dotaći ljude ako slušaju pjesmu otvorenog srca. Tako prava muzika svugdje stiže do svojih ljudi. Ako tada krene i koja suza, to je normalno. Ljudi smo od krvi i mesa, nismo od kamena. Bitno je da vjerujemo riječima i osjećaju koji se kroz pjesmu priča“, rekla je jednom Amira govoreći o muzici koju izvodi.