Jusuf Brkić rođen je u Gradačcu 1992.godine. Osnovnu školu završava u Gradačcu a Behram-begovu medresu u Tuzli.

Kao dječak na poklon od roditelja dobija saz i u dvanaestoj godini postaje učenik jednog od najznačajnijih majstora sevdaha i saza dr.Hašima Muharemovića. Vrlo rano počinje nastupati po festivalima u BiH i inostranstvu. Pojavljuje se u višestruko nagrađivanom filmu “Sevdah” redateljice Marine Andree-Škop 2009. godine.

Od 2013. godine sarađuje sa Lalom Raščić na performansu “Ukleta brana” za kojeg radi muziku. Pojavljuju se na festivalima u Beogradu, Ljubljani, Bernu, Parizu. Iste godine Jusuf nastupa i u programu Sevdah Pogon Sarajevskog ratnog teatra zajedno sa drugim mladim izvođačima sevdaha.

Jusuf Brkić sa Damirom Imamovićem 2015. snima muziku za predstavu “Teferič”, Aleša Kurta.

Jusuf Brkić i prvi CD ”Kuća saza”

Posebnost Jusufove vizije saza ogleda se u umjetničkom pristupu na koji ga je uputio dr. Hašim Muharemović (ljekar i sazlija, ali i slikar).

Njegov sazlijski stil odlikuje se izrazitom ritmičnošću i smislom za improvizaciju.

To mu je omogućilo da saz uvede u zajedničku svirku sa drugim instrumentima.

Vrlo rano počinje nastupati po festivalima u BiH i inostranstvu. Pojavljuje se u višestruko nagrađivanom filmu “Sevdah” redateljice Marine Andree-Škop 2009. godine.

2016 godine izdao je svoj prvi CD “Kuća saza”. Jusuf danas živi u Sarajevu. Apsolvent je  Pravnog fakulteta Sarajevo i redovno nastupa.

Pročitajte:  Rade Jovanović - Legende sevdaha, velike sevdahlije