Pjesma sevdalinka danas je bila u središtu kulturnih zbivanja, jer je u Etno avliji Mačkovac kod Banovića, održan naučni skup na temu “Sevdalinka-živa tradicija Bosne i Hercegovine i Evrope” koji je okupio eminentne stručnjake iz ove oblasti.

Koliko često treba vježbati ?

Današnja manifestacija obuhvatila je nekoliko sadržaja, kao naučni skup o sevdalinci na kojem je učestvovalo 25 izlagača sa svojim temama o sevdalinci, potom je održana promocija knjige o sevdalinci, izložba o nasleđu Tuzlanskog kantona, a popularni interpretatori narodne muzike uživo su izvodili  sevdalinke.

"Sevdalinka-živa tradicija Bosne i Hercegovine i Evrope" - veliki broj posjetilaca u Etno avliji
“Sevdalinka-živa tradicija Bosne i Hercegovine i Evrope” – veliki broj posjetilaca u Etno avliji

Stručni saradnik JU Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno historijskog i prirodnog naslijeđa TK mr.Rusmir Djedović je nakon održane manifestacije izjavio:

“Povod za održavanje  manifestacije je nominacija sevdalinke za UNESCO-vu listu nematerijalnog naslijeđa svijeta. Sevdalinka je time postala vrhunskog umjetničkog i kulturološkog djela i mi to ostavljamo u naslijeđe našim budućim generacijama. Na to je danas ukazalo 25 naučnika koji su izlagali svoja  saznanja o sevdalinci i što ćemo mi objaviti u narednom broju našeg Biltena. Imali smo takođe kvalitetnu promociju fotomonografije o deset godina uspješnog rada Udruženja Sarajevo sevdah, kao i veoma kvalitetan nastup uživo naših poznatih  estradnih umjetnika Nedžada Salkovića, Ibrahima Jukana, Esada Kovačevića, Refije Muslić i drugih. Cilj nam je bio da uz pomoć medija na popularan način animiramo javnost na kulturnu i naučnu vrijednost sevdalinke”,rekao je Djedović.

 "Sevdalinka-živa tradicija Bosne i Hercegovine i Evrope" - jedan od učesnika i Princ sevdaha Nedžad Salković
“Sevdalinka-živa tradicija Bosne i Hercegovine i Evrope” – jedan od učesnika i Princ sevdaha Nedžad Salković

Sevdalinka kao tema naučnog skupa

 Jedan od važnih događaja današnje manifestacije bila je promocija fotomonografije Saray sevdah 2011.do 2021.godine rada Udruženja sevdalija Sarajeva. Promotori kniige bili su dr.Edhem Muftić, mr.Edina Delić i dr.Semir Hadžimusić. Muftić je u svom obraćanju na promociji rekao:

“Izdavač ovog značajnog djela je navedeno Udruženje kojeg uspješno vodi izvanredna interpretatorka sevdalinke Refija Muslić. Kada je riječ o kulturi sevdalinka i sevdah predstvaljaju unikum Evrope i svijeta mada je ona u izvjesnoj mjeri prisutna i u nekoliko zemalja ex Jugoslavije. Maestro Omer Pobrić je rekao da je ona bosanska, gradska ljubavna pjesma, pri čemu riječ “bosanska” geografski određuje autotohnost sevdalinke, riječ”gradska”urbanost, a riječ ljubavna”sadržajno tematiku”.

Dr.Esad Bajtal kaže da je to pjesma koja govori o ljubavi, tragediji, sjeti i neizmjrnoj boli, jer pjevajući ili slušajući sevdalinku uživamo i u boli i u dostojanstvu vlasite ljubavne trpnje. Ona je melanholična, bolom i ljubavnim dertom obojena melopoetska tvorevina koja u onima koji je doživljavaju pobuđuje osjećaj tuge, snošljivu duševnu bol, ljubavne jade, žalost, brigu, muku, nevolju, patnju. Dakle, način života ljudi iznjedrio je sevdalinku, pjesmu koja izaziva strasnu ljubav, radost i duševnu bol. Stoga bismo mogli reći da je sevdah sjeta i tuga, ljubavna čežnja i strast, a sevdisanje gorljivost u stanju ljubavne čežnje”,rekao je, između ostalog, dr.Edhem Muftić.

Sevdalinka - živa tradicija Bosne i Hercegovine i Evrope - održan naučni skup o pjesmi sevdalinci

Naveo je još da sevdalinka pjeva i o znamenitim osobama, događajima, gradovima, rijekama i planinama. Pojednostavljeno rečeno pjeva o čovjeku i prirodi.

Publikacija čija je promocija danas održana u kompleksu Etno avlije Mačkovac predstavlja konzistentno, veoma popularno štivo, tj. pisani trag kojim je autor dr.Semir Hadžimusić ovjekovječio jedno vrijeme.

Manifestaciju posvećenu sevdalinci otvorio je direktor JU Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno historijskog i prirodnog naslijeđa TK Kemal Nurkić, nakon čega su dodjeljeni cesrtifikati predavačima današnjeg naučnog skupa  “Sevdalinka-živa tradicija Bosne i Hercegovine i Evrope”./Š.Gadžo/